Hoe belangrijk is communicatie?
Communicatie vindt gedurende de gehele dag plaats. Wanneer de communicatie niet zo soepel verloopt als ‘normaal’ kun je in het dagelijks leven tegen diverse dingen aan lopen. Denk maar eens aan sociale contacten aangaan en/of onderhouden. Kortom communicatie is erg belangrijk!
Op welke gebieden kan een logopedist iets voor u of uw kind betekenen? Dat vindt u hier!
Spraak
Om goed te communiceren is het belangrijk dat men verstaanbaar spreekt, maar soms is dit niet het geval. Hier kunnen diverse oorzaken achter liggen. De logopedist kijkt naar de oorzaken en pakt dit aan.
Zo kan er sprake zijn van slappe articulatie, binnensmonds spreken, slissen, nasaliteit en een onjuiste articulatie. Bij een onjuiste articulatie kun je denken aan het niet kunnen uitspreken van een bepaalde klank, waardoor de klank wordt vervangen door een andere klank of de klank geheel wordt weggelaten.

Taal
Na de geboorte begint de taal al direct te ontwikkelen. Het kind leert de taal te begrijpen, maar ook de taal te produceren. Zo gaat een kind brabbelen, spreekt het woordjes en zinnen. Deze woorden en zinnen worden steeds complexer en het kind kan steeds duidelijker een verhaal of boodschap overbrengen.
De taalontwikkeling kan echter ook achterlopen of verstoord zijn.
Het kind kan een lange ‘stille’ periode hebben, weinig woorden beheersen, korte zinnen maken met een verkeerde zinsbouw of een verkeerde woordvorm en een verhaal van de hak op de tak vertellen.
Dit kan ervoor zorgen dat de boodschap niet wordt begrepen. Lastig dus als communicatie nodig is!

Auditieve vaardigheden/ lees- en spellingsproblemen
Om te leren lezen en spellen dienen bepaalde voorwaarden te worden beheerst. Bij sommige kinderen verloopt het lees-en spellingsproces wat moeizaam. Er kan dan gewerkt worden aan de klank-tekenkoppeling, de auditieve vaardigheden of zelfs het begrijpend lezen. Bij al deze vaardigheden speelt de taal een belangrijke rol.
*Een logopedist mag geen dyslexie diagnosticeren of behandelen. Wanneer logopedie alleen gericht is op spelling wordt dit niet vergoed door de zorgverzekeraar. Echter is er vaak ook sprake van problemen in de taalontwikkeling, klank-tekenkoppeling of auditieve vaardigheden. Logopedie is op die manier wel geïndiceerd.

Afwijkende mondgewoonten
Kinderen en/of volwassenen kunnen gewoontes ontwikkelen die een negatieve invloed hebben op de stand van het gebit, de spraak en het gehoor. Onder afwijkende mondgewoonten vallen onder andere openmondgedrag, mondademen, duim- en/of vingerzuigen en afwijkend slikken.
Binnen de logopedie kan er gewerkt worden aan het verhelpen van deze gewoontes.

Stem
Om te communiceren kunnen we gebruikmaken van non-verbale en verbale taal. Bij verbale taal gebruiken we onze stem. Soms wordt die communicatie bemoeilijkt door het ervaren van stemklachten.
Men heeft last van een hese of schorre stem, ervaart een brokgevoel in de keel of moet vaak kuchen en/of hoesten.
Deze problemen kunnen ontstaan door aandoeningen aan het stemorgaan, maar ook door verkeerd stemgebruik.
Bij de logopedie wordt er gewerkt aan een gezond gebruik van de stem.
Naast de traditionele adem-en stemtechnieken wordt er gewerkt met methodes zoals LaxVox en Manuele Facilitatie van de Larynx.
LaxVox
LaxVox is een methode waarbij wordt ‘gebubbeld’. Met deze methode wordt er gewerkt aan een ontspannen stempeling en een verbeterde sluiting van de stembanden.
Manuele Facilitatie van de Larynx
Wanneer er sprake is van spierspanning, wordt manuele facilitatie van de Larynx toegepast. Bij manuele facilitatie wordt het strottenhoofd en het keelgebied gemasseerd. Door het masseren ontspannen de spieren in het gebied en wordt een meer ontspannen en heldere stem bereikt. Ook verminderd het vaak een globusgevoel (brok in de keel).
Preverbale logopedie
Sinds augustus 2023 sta ik in het register preverbale logopedie, wat betekent dat er nu ook hulp geboden kan worden bij eet-en drinkproblemen bij baby’s en jonge kinderen. Denk aan problemen bij het drinken uit de fles of borst, het eten van de lepel, het kauwen of het drinken uit een beker.
